Benmari Kabı ve Benmari Kapları Nedir?
Benmari kabı, benmari usulü ile ısıtma ya da eritme yapmak için kullanılan kaptır. Benmari kabı ısıya dayanıklı, belirli derinliğe ve ölçülere sahip iki kaptan oluşur. Benmari usulü eritme yapmak için alttaki kaba su doldurulur. Üstteki kaba eritilecek ya da ısıtılacak kap konur. Burada dikkat edilmesi gereken üstteki kaba su değmemesidir.
Isıtmaya başlatıldığında kaynayan suyun etkisiyle yavaş yavaş üstteki kapta bulunan gıda eriyemeye, çözülmeye ya da pişmeye başlar. Bu yöntem sayesinde lezzetli ve keyifli bir yemeğin tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle benmari usulü gibi üst düzeyde bir tekniğin uygulanmasında benmari kabı gibi malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Peki, benmari usulü nedir? İşte detaylar!
Benmari Usulü
Bain-marie ya da hepimizin bildiği adıyla benmari bir çeşit ısıtma, eritme yöntemidir. Hepimizin özellikle tatlı tariflerinde çikolatayı benmari usulü eritin gibi ifadelerle duyduğu bu usulün ne olduğuna kısaca değinelim. Mutfakla ilgilenen herkesin aşina olduğu bu terim ateşle direkt temas ettiğinde yanma ya da bozulma tehlikesi bulunan gıdalar için kullanılır. Bu yöntemin tarihiyle ilgili birçok teori bulunmaktadır.
Bunlardan ne yaygın olanı Helenistik dönemde yaşamış marie adlı bir kadının altın eritmek için bu yöntemi bulduğu yönündedir. Benmari yöntemi altın eritmek, çikolata eritmek ya da bal reçel gibi donmuş gıdaların buzunu çözmek ya da yemekhanelerde yiyecek ısıtmak, bazı gıdaları pişirmek için kullanılmaktadır. Özellikle Fransızların kullandığı bu yöntem, Fransızların ünlü soslarına lezzetini ve ününü kazandırmıştır. Ateşle direkt temas etmemesi gereken yiyecekler bulunmaktadır.
Ateşle direkt temas ettiğinde bu gıdalar yanabilir ya da kesilebilir. Benmari usulü ile pişirmenin yiyeceklerin lezzetini korumaktadır. Yavaş ve ılımlı bu ısıtma yöntemi dünya mutfağına yeni kapılar açmıştır. Bu aşamada özenli davranmak bu tekniğin çok daha üst düzeyde bir şekilde uygulanmasını mümkün kılmaktadır. Burada benmari kabının mükemmel bir etkiye sahip olduğunu ifade edebiliriz.
Benmari Kabı Ne İşe Yarar?
Benmari kabı ile benmari usulü ısıtma ya da eritme yapmak oldukça kolaydır. Benmari usulü eritmede yiyeceklerin lezzetini koruyarak ısıyla temas ettiğinde yanan ya da kesilen ürünleri güvenle eritebilir ya da ısıtabilirsiniz. Benmari kabı, benmari usulü eritme yapmak için en kolay yoldur. Yalnızca bu işe özgülenmiş kaplar kullanarak benmari usulünü doğru şekilde kullanabilirsiniz. Benmari kaplarının ısıya dayanıklı olması belli derinlik ve genişlik ölçülerine sahip olması gerekmektedir. Benmari kabı çikolata eritmede de etkili bir düzeyde kullanılmaktadır.
Benmari Kabı Çikolata Eritme
Benmari usulü ülkemizde genelde tatlı yapımında kullanılmaktadır. Tatlı yaparken çikolatayı benmari usulü eritir fırında sütlaç yaparken benmari usulünü kullanırız. Özellikle çikolata eritirken benmari usulü kullanmak çok önemlidir. Çikolata ateşle direkt temas etmemesi gereken bir maddedir. Çikolata ateş ile direkt temas ederse erimez, yanar. Çikolatayı benmari usulü eritmek hem çikolatanın erimesini hem de lezzetini korumasını sağlayacaktır. Çikolata eritmenin en kolay yolu benmari kabı ile eritmektedir. Benmari kabı ile çikolatayı doğru şekilde eritip lezzetli tatlılar yapabilirsiniz.
Benmari Kabı Fiyatları Ne Kadardır?
Benmari kabı alırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Kabın ısıya dayanıklı olması bunlardan ilkidir. Bu yüzden özellikle emaye ve emaye kaplı kaplardan kaçınmalısınız. Ayrıca iki kabın boyutunun ve derinliğinin birbirine uygun olması da önemlidir. Alttaki kabın yeterli derinlikte olması içine uygun miktarda su konulduğunda suyun üstteki kaba değmemesi önemlidir. Üstteki kap da ısıya dayanıklı olmalı ve alttaki kap kadar derin ve geniş olmamalıdır. Özellikle kabın materyali benmari kabının fiyatını etkilemektedir.
Benmari Nedir?
Benmari bir mutfak terimidir. Yiyecekleri nazikçe ve eşit şekilde eritmek veya pişirmek için kullanılır. Bu yöntem sayesinde çikolatayı formunu bozmadan yavaş yavaş eritebilirsiniz. Benmari tekniğinde sıcaklık yaklaşık 100 santigrat derecenin üzerine çıkamadığı için bu pişirme yöntemiyle yiyecekler yanmaz veya kaynamaz. Özellikle çikolatayla ya da bir yumurtayla yemek yapılacaksa bu yöntem kullanılmalıdır. Son zamanlarda bizim mutfağımızda da bu tarz uygulamalarla sıklıkla karşılaşmak mümkün olmaktadır.
Benmari usulü Avrupa'dan mutfağımıza gelen bir yöntemdir. Benmari Fransızca kökenli bir kelimedir. İlk başlarda gereksiz bir yöntem gibi görülse de zamanla önemi anlaşılmış ve özellikle tatlı yapılırken bu tenik kullanılmaya başlanmıştır. Artık pek çok evde insanlar bu tekniği nasıl kullanacağını çok iyi bilmektedir. Bunda yemek ve aşçılık programlarının katkısı da büyüktür. Benmari söz konusu olduğu zaman mutfaklarda özel tekniklerin başarılı bir şekilde uygulanmasını mümkün kılan bir terim karşımıza çıkmaktadır.
Benmari Usulü Nedir?
Benmari usulü ile yiyecekler suyla doğrudan temas etmeden ısıtılır veya pişirilir. Bu mutfak tekniği, düşük sıcaklıklı işlemlerden biridir. Yumurta bazlı soslar veya tatlılar hazırlarken benmari usulü yemek pişirmek temel mutfak tekniklerinden biridir. Isıtılmış su dolu bir tencerenin üzerine yuvarlak tabanlı metal bir kap konur. Su sıcaklığı kaynama noktasının altında olmalı yani su kaynamamalıdır. Görüldüğü üzere benmari usulü gündem geldiği zaman karşımıza son derece teknik bir terim çıkar.
Bu teknikte asıl dikkat edilecek nokta en üste konulan kasenin suyla teması çok az veya hiç olmamalıdır. Sonra yiyecekler bir çırpma teli ile yavaş ve düzenli hareketlerle karıştırılır. Benmari usulü aynı zamanda, sous-vide yöntemi olarak adlandırılan vakumlu pişirmenin de temelidir. Bu teknikte hemen hemen aynıdır. Yiyecekler vakumlu plastik bir torbaya kapatılır ve 50-85 derece arası su sıcaklığında benmari usulü yavaşça pişirilir. Düşük sıcaklıklar nedeniyle etten neredeyse hiç su çıkmaz ve daha lezzetli pişer.
Benmari Usulü Nasıl Yapılır?
Benmari için, ısıtılacak yiyeceği küçük bir kaseye veya tencereye koyun ve bu kabı da suyla dolu daha büyük bir tencereye koyun. Büyük kap ocakta ısıtılırsa, içerisindeki su ve buhar üstteki yemeğin formunu bozar. Büyük kaptaki suyun kaynamaması ve yemekle birlikte tencereye damlamaması önemlidir. Bu teknik hassas bir teknik olduğunda mutlaka her aşamaya dikkat etmek gerekmektedir.
Isıtılacak içerik de düzenli olarak karıştırılmalıdır. Su banyosundaki sıcaklık çok yüksek olmamalıdır. Yoksa çikolata yumuşak bir şekilde erimek yerine donuk ve kırılgan hale gelebilir ve içine su damlarsa çok akıcı hale gelir. Bütün bu bilgiler ışığında benmari usulünün etkili bir seviyede uygulanması için mutlaka nitelikli malzemelere de ihtiyaç duyulmaktadır.
Benmari Tenceresi Nedir?
Benmari tenceresi özellikle aşçılar tarafından sıklıkla kullanılan bir mutfak gerecidir. Yemeklerde mükemmel orantıyı yakalamayı sağlar ve bulunması da kolaydır. Bu sayede evlerde de kullanılır. Bu tencereyi diğerlerinden ayıran önemli bir özelliği vardır. Benmari usulü pişirmelerde suyun kaynayıp buhar atmaya başlaması büyük bir tehlikedir. Bu yiyeceklerin formunu bozar ve mükemmellikten uzaklaştırır.
Benmari tenceresi suyu kaynama noktasına kadar ısıttıktan sonra ısıyı sabitleme özelliğine sahiptir. Bu da demek oluyor ki alt kaptaki suyun sıcaklığı her zaman 100 derecenin altında kalır. Bu sayede yiyecekler olması gerektiği gibi daha yavaş ve sudan uzak bir şekilde pişer. Suyun taşma ihtimali de ortadan kalkar. Alt tabanı ısıya dayanıklıdır ve uzun süre ateşe maruz kalsa da kararma yapmaz. Böylece tam da beklentinizi karşılayacak bir ürün hazırlama fırsatını elde edersiniz.